Tuesday, July 30, 2013

Offshore to Onshore to Offshore

Tajuk bunyi cam power, tapi pada hakikatnye tidak. Serabut? Yup, itu betul. Aku ibarat bola yang ditendang oleh mereka yang kaki bangku, melantun ke sana sini tanpa hala tuju dan hantaran yang kurang tepat. Eh, aku pun bukan reti sangat main bola. Hihi.

Memula cam biasa la, aku pegi offshore ni ke location yang lepas. Naik dari airport Kota Bharu. Yela, kene keje coz dah nak start operation. Team? Dah kurang best coz bukan team masa hitch lepas dan ada la yang tak best. Tapi sape la aku dan pekerja-pekerja ni nak pilih-pilih mau keje dengan sape sume. Sedar diri tu, Tajul. Ko tu kuli je. Owh my….
Time operation, ada la problem kat equipment kitorang ni. Bukan jarang-jarang, tapi selalu-selalu. Oleh sebab aku ni buat keje hands-on tak bape mahir, so terpaksa la rajin-rajin gak wat itu ini. So bila equipment ada problem, maka akan perlu la kitorang ni bersihkan apa-apa bahan solid, mud atau liquid yang leaking (bocor), overflow (melimpah) dan sebagainya. Dan oleh sebab itu juga la tangan aku kene contact (bersentuhan) dalam jangka yang panjang dengan bahan-bahan berkaitan operation ni yang mengakibatkan tangan aku gatal-gatal dan seterusnya membengkak dan mengelupas.

Time bengkak ni dah tak bape leh wat keje coz nak genggam pun tak boleh. Jari-jari, tapak tangan dan lengan aku ni mengelembung cam ada cecair lak kat dalam ni. Untuk pengetahuan, aku dah penah kene camni awal taun 2012. Time tu pun kene hantar balik. Kali ni pun dapat gak dihantar balik. Hihi. Aku pun dah naik menyampah dok situ sebenarnya.
Bila balik, pegi la klinik wat rawatan. Dapat la sedas kene cucuk kat tangan. Pegi kat opis anta claim sambil mintak simpati. Harapan. 2 hari pastu aku dihantar ke Labuan, keje kat darat kat area warehouse. Kat Labuan ni ada Asian Supply Base (ASB) yang lebih kurang cam Kemaman Supply Base (KSB). Aku diminta untuk kerja kat dalam Labuan Mud Plant (LMP), ada keje sikit kat situ. Keje darat je, tapi layan je la. tapi the best partnye ialah aku dok Hotel Tiara kat situ. Apa yang bestnye? Aku duduk suites. Bukan bilik, tapi suites. Agak jakun sikit sebenarnye coz 1st time aku duduk suites. Tersenyum lebar aku, sepanjang aku kat Labuan hari-hari aku dok situ. Makan ke, laundry ke, sume caj kat bilik a.k.a. company. Hihi, padan muka.

Tapi kegembiraan aku kat Labuan tak lama. Dah dekat nak seminggu kat situ,aku disuruh pulak ke location offshore kat area sempadan Thailand dan negara kita. Ala..yang cam kat cover photo blog aku ni. Kirenye aku pegi balik la tempat dulu. Bergegas aku kemas kejar flight Labuan-KL-Kota Bharu, muka dah macam lembu dah coz serabut sikit.
Layan sahaja, sebab aku tau aku takkan lama naik kat location tu. Sebab apa? Haa….ade la, tapi memang takkan lama dan takleh lama. Aku pun dah plan nak cuti puasa dan raya ni. Sampai je location, hari tu jugak ombak dan angin kuat. Aku ni lak duduk atas tender (barge/tongkang), so bila angin dan ombak kuat, mende alah ni pun sama la bergoyang. Hari pertama je aku muntah 5 kali. Hari kedua pulak dalam 3 kali. Ada peningkatan la, hihi. Kalo nak naik ke platform time ni, memang cari nahas la coz tangga dia dah la cerun, yang tender barge ni begoyang-goyang lagi. Kat tender barge ni pulak kalo keje kat luar umpama dah nak jatuh atas laut dah, nampak je laut bawah tu. Selang beberapa hari, cuaca pun makin baik. Aku pun semakin sampai hari nak balik. Yeah! Bila nak balik dan timbang, 4kg turun. Faktor muntah dan bulan puasa mungkin. Nak kata aku keje berat dan bersungguh-sungguh sampai berat turun, hamjadah sangat. Kat sini aku rasa aku banyak masa online je, hihi.
Sambil terbang atas helikopter dan tengok-tengok platform lain kat bawah (gambar: FSO Puteri Cakerawala), hati aku mula gembira. Gembira sebab nak balik je la. Bila terpikir masa depan, mula la dahi aku berkerut balik. Hmm.... nak kene tengok Jobstreet dan The Star ni.....

Permudahkanlah.






44 comments:

  1. JDA.!

    muntah ni tak puasa ye? hahahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. muntah tak sengaja,so sambung je la pose :p

      Delete
    2. raya ni cuti tak? ke bakar lemang kat platform ni?

      Delete
    3. raya ni cuti panjang sikit,dah plan cantik2 :)

      selamat hari raya,awak!

      Delete
    4. Selamat hari raya jugak awk.! Mohon maaf atas terkasar bahasa, tersilap kata.. :)

      Delete
  2. bile la nk boleh kejer mcm nie...xde saper2 nk tlg ker...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti bila sendiri ada extra usaha dan extra doa, InsyaAllah ada la yang tolong :)

      Delete
  3. awk ni...usha kerja je asek..ade yg best2 bg tahu sy k..tq..hehe!!

    ohh...sbb itulah sy tak suka pergi offshore ke onshore ke..kerja dia sgt challenging...tak elok utk kulit saya..hehe!!

    btw..jg diri awk..slmt menghabiskan pose..hopefully penuh mcm sy..lol ;P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi.

      tu sebab saya pun nak keje darat ni,hope tempat awak ada kosong.lol.
      selamat berpuasa juga yek.pose awak penuh ke....tunggu sampai raya ni tengok camne :p

      Delete
    2. Saya rase ade je...awk mechanical kn??if nk bg la resume...nti sy bg kt hod dia...but awk still young..xmo kerja field lg ke??

      ehh..bole plk sy byk tnya kt sini...haha..anything roger2 k..jg diri!

      Delete
    3. eh,nak.hih.dah sakit belakang ni.tapi takde background design la,kot2 tak diterima.
      hihi.nanti pas raya msg or wassap saya yek pasal ni.hihi.take care :)

      Delete
  4. dah puas mencuba.....tpi xde rezeki lg..mmpu berangan jela

    ReplyDelete
  5. nk g wak service gak, bosan kerja office...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku dah penat keje service, ingat nak masuk opis lak.

      Delete
  6. jom tukar... hahahaa.. aku wak application... hahahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha,jom.nak sangat.hihi.

      Delete
    2. klu boleh kn bgus... hahaha... aku pn bru msok nie bro, fresh grad... dah tmpt ko xde, msok la sales and application engr nie dulu...

      Delete
    3. tulahh... tpi tgh b'usaha nk tukar msok service or projct... hahaha

      Delete
  7. ok..menurut perintah en tajul...hahaha

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. pergh...aku tak cukup power la nak keje situ.

      Delete
    2. mana tau rezeki bro..ak pun baru setahun jagung..haha

      Delete
  9. bro tajul nk tanyo skit.. byk2 engineering dlm oil n gas nih hok mane yg bro tajul rasa menarik. menarik dr segi skop keje yg dibuat. instrument eng. ke? piping eng. ke? field eng. ke? process eng. ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikut la suka camne.kalo nak turun pegi site n suka wat keje berat2 sikit hands-on, leh try field engineer. suka site visit n masuk opis, leh try piping. process n piping biasanye kat production platform or fabrication. kalo field engineer biasanya kat drilling rig or pipe lay.

      Delete
    2. kalo yg slalu gi offshore tu dlm ketegori field engineer ke? dan dikire site visit jugak?

      Delete
    3. lebih kurang la camtu.
      tak dikira site visit. kalo pegi site visit tu, pegi visit n tengok2 je la apa yang patut. pastu balik opis balik untuk catit data ke, repot ke, amik reading untuk next project ke, tengok line pipe or nak letak barang ke.nama pun visit.
      kalo dah nama field engineer/field service, takde visit2 dah tu.tu dorang pegi untuk buat kerja.

      Delete
  10. Salam bro,

    Xda entry raya ke..gambar lemang ketupat ke.heheh

    Selamat Hari Raya..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha, jadah sangat entry raya.
      hihi. selamat hari raya :)

      Delete
  11. salam...nk tnya bleh ke student electrical nk mintak kerja sebagai wireline technician...harap tuan tanah bleh bgi tahu cmpany mana yg terdapat di malaysia ni yg biasa dlam bidang wireline ni dan bleh tlong mention nama cmpany x...??time kasih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. company oversea yang ada kat mesia ni wat wireline ialah sclumberger, expro n halliburton.
      untuk local ada dimension bid, geowell(agaknye), amsito.
      tu je la yang terlintas kat fikiran.

      Delete
  12. macam saya electrical student bleh ke join bidang wireline..lgi pon sya bru abis blajar mcam susah je fresh graduates nk join..??

    ReplyDelete
    Replies
    1. lagi boleh,kot.hihi. coz nak trigger n data pe sume tu pun ada kene letrik gak.takpun leh usha position in completion ke. kalo rasa susah, kene la tingkatkan usaha. kene apply banyak2, jangan attack the big guns je. apply yang biasa2 or vendor2 dulu, cari peluang nak ke luat or update resume n apply again :)

      Delete
  13. Salam bro,nk tnye..ak fresh grad dlm civil eng..da lme strugle nk msok o&g, tp xde rzeki lg huhu..leh gtaw skit company2 o&g yg relate dgn civil eng??

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo civil, ko try cari yang terlibat dengan construction, fabrication, hook up & comm, dan aku rasa leh kot try pipelay.
      selain sapura, leh usha dayang ke, petra ke, ranhill ke. yang lain cam shapadu, enersea dengan coral alliance.
      tapi ada mane2 position, apply je la takyah tengok kos apa sangat.mane la tau kan.

      Delete
  14. salam bro tajul,
    lama x update vacancy dlm oil n gas,
    ngah menganggur nie n perlu cari kerja cepat,
    nk kirim duit bg mak ayah kt kmpg...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi.keje la mane2 dulu nanti ada la rezeki lain :)

      Delete
  15. assalamualaikum.. sye mnat ngat nk msk offshore sbg engineer neh, tp xder la spnuhnyer kt atas offshore..maksud sye 30% dok kt opis, 70% lg dok kt sane nuhh...pndgn tajul utk sye yg mnat keja yg mcm neh sbg engineer ape ek??? n kalo leh bg tau cmpny skali yg ske cmpk2 engineer kt sane.. heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kira bukan fulltime offshore la kan.tak sure sangat la bro,cuba try kampeni yang baut downhole ni.keje droagn bla dah siap masuk opis balik.ce tengok neural oilfield, dimension bid dengan matco.

      Delete
  16. nk tnye de ker drafter gi offshore ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku tak pernah jumpa pulak selama ni.so aku tak pasti la.kot2 yang nak draft design tu kene la kot.hihi.

      Delete
  17. Nak Tanya. Bila 3 bulan kerja 3 bulan. Cuti..gaji Jalan x?,

    ReplyDelete
    Replies
    1. depends la bro. kalo keje freelance or consultant(kontrak) untuk mana2 job, kene tengok kontrak tu la tulis camne. biasanya la kalo gi laut je dapat. tapi kalo permanent biasanya dok umah pun gaji jalan. cam aku kadang2 sebulan dua gak dok umah tapi gaji masuk sebab permanent.

      Delete