Friday, July 23, 2010

Oil & Gas Vacancy (dan sedikit luahan hidup)




Ni ha ade keje dari Misi Setia Oil & Gas, bole la try test. Ada yang nak 1-2 taun experience je. Cubalah selagi ianya percuma untuk dicuba,tak rugi pun.


1)Estimator
-Bachelor's Degree / Diploma Holder.
-Minimum 5 year(s) of related working experience in of which, preferably 3 years in oil & gas industry.

2)Quality Control Engineer
-Candidate shall possess at least a Bachelor's Degree, Post Graduate Diploma or Professional Degree in Engineering (Mechanical), Engineering (Petroleum/Oil/Gas) or equivalent.
-At least 3 years working experience in the related field is required for this position.

3)Mechanical Engineer
-Shall possess at least a Bachelor's Degree in Mechanical Engineering.
-Shall acquire 2 to 5 years working experience in the related field for this position.
-Shall have relevant professional registration body in Engineering i.e Gas Engineering Supervisor with Suruhanjaya Tenaga.

4)Quality Control Inspector
-3 to 7 years practical experience in an Engineering background, preferable in Oil And Gas Industry.

5)Safety & Health Supervisor
-3 years experience in the Occupational Safety & Health field.
-At least 2 years working experience in related field.
-Diploma in Occupational Safety & Health or equivalence.
-Training Certificate Requirements i.e. Site Safety Supervision Training (NIOSH), Emergency Response Plan (NIOSH) and PTW (NIOSH) & Incident/Accident Investigation Report (NIOSH).

6)Control & Instrumentation Engineer
-Candidate must possess at least a Bachelor's Degree, Post Graduate Diploma, Professional Degree, Engineering (Electrical/Electronic), Engineering (Mechatronic/Electromechanical), Engineering (Others), Engineering (Petroleum/Oil/Gas) or equivalent.
-At least 2 year(s) of working experience in the related field is required for this position.

7)Services Engineer
-Candidate must possess at least a Bachelor's Degree, Post Graduate Diploma, Professional Degree, Engineering (Electrical/Electronic), Engineering (Mechatronic/Electromechanical), Engineering (Others), Engineering (Petroleum/Oil/Gas) or equivalent.
-At least 1 year(s) of working experience in the related field is required for this position.

Send your resume to hr@msog.com.my

~aku sebenarnye da boring ngan keje ni. Taktau la da manja sangat kot,asyik dok opis je & dah lama tak ke laut. Pic atas tu pic meja aku, abaikan je la mainan & robot sume tu. Hey, jentolak and lori tu sume robot tau. Sambung balik, aku ade gak pikir-pikir nak hirup aircond company lain tapi tiba-tiba manager panggil kitorang. Department nak expand, yang kapal "penguji telaga" a.k.a. kapal api tu pun akan ada bawah department ni. Sebelum ni kapal tu bawah "perkhidmatan telaga" department. Da la kat rantau ni, kapal ni ada satu ni je. Cam style gak la. Yang lain ade sikit kat arab & ada kat eropah. Member aku yang buat "pengujian telaga" sama cam aku tu akan dok bawah department ni ngan sorang Filipina tu. Pak arab yang manager "perkhidmatan telaga" tu aku taktau la camne. Pastu nak amik sorang budak baru bantu cover-cover kerja kat opis ni & sorang admin pompuan baru untuk kitorang. Ni resume-resume untuk admin ni dah ade, harap dapat gadis chantek single, hikhik. Pastu untuk kerja, aku dipilih untuk fokus kat "sekat & abaikan" telaga & "pemulihan slot". Saje taknak tulis term tu dalam omputih, nanti ade yang search, jumpe lak kang blog ni. Maybe kene pegi offshore sekali wat mende alah tu. Dicampur pulak dengan Investment Company yang beli saham syarikat ni bulan lepas, so aku putuskan untuk stay dulu. Harap-harap berbaloi & ade gadis admin chantek leh temankan aku wat keje. Lalala...

Thursday, July 8, 2010

Bercuti ke Jakarta - Bandung



Asyik keje je,sesekali bercuti la kan. Aku pun pegi la jenjalan kat negara jiran. Bukan jiran sebelah umah aku punya tempat asal, tapi jiran Malaysia yakni Indonesia. Kononnye nak ke Bandung & Jakarta la ni. Aku ikut group di mana kebanyakkannye orang-orang yang dah berumur dari kampong aku. Kat airport ni, ada gak la kan nak beramas mesra ngan mak aku & aku gak coz kitorang pun da stay KL sekarang ni.

Pergi ni naik kapal terbang KLM dari Belanda, dorang memang singgah antara Jakarta, KL & Amsterdam. Leh tahan la gagahnye kapal terbang dorang. Tapi pramugara dia sekali takde yang bergetah da… sume cam dah senior skit. Kalo nak cari yang muka fresh cam kat AirAsia tu, mimpi je la. Anyway, flight dia best & ade la skrin kat seat depan kita. Aku tengok cite Simpson. Hehe.


Sampai je kat Jakarta, kitorang dibawa ke Bandung menaiki bas. Ade la amik masa dalam 3 jam gitu. SInggah je , makan masakan Padang. Ape dia masakan Padang? Tah la,mende yang same je. Kang sampai balik aku makan mende ni gak la nanti. Esoknye tu nak ke Gunung Tangkuban Perahu, ni ialah gunung berapi yang masih aktif. Takde la meletus letup-letup gitu tapi just kuar asap je la. Sepanjang perjalanan tu, kalo singgah kat stesen minyak, ade la yang jual strawberi. Tempat sejuk la katakana,tapi tak sejuk mane pun.

href="http://1.bp.blogspot.com/_m8_FmW-fFP0/TDXhHEYZ3GI/AAAAAAAAAV8/sG-WJm-PxGw/s1600/c.jpg">

Bas kene berenti kat satu point je, pastu sume yang nak naik atas kene naik van khas. Ramai la kan nak naik. Sampai je kat atas tu, leh la tengok kawah tu. Tapi belerang kat gunung tu busuk, cam bau najis binatang. Ke aku terpijak taik kuda kat situ? Adeh. Kat situ ade gak satu laluan tu yang ramai orang wat jual-jual pakaian & mende-mende sume tu. Abes la orang kampong punye duit…

Petang tu lak pegi tempat nama Pasar Baru. Tempat ni jual cam kain, telekung & baju-baju pompuan sume tu. Suka la kan orang pompuan. Yang remaja lelaki cam aku ni gak yang tercengang-cengang. Senja tu pulak,kitorang dibawa ke Cibaduyut. Tempat ni cam jual bende-bende kulit pakaian sume tu la, kasut pun ade gak. Still, kat situ ade jual baju & pakaian perempuan. Sekali lagi sume pompuan pegi kedai-kedai yang camtu. Aku?tah la,baik aku tengok je gadis-gadis tempatan,ekeke. Pastu kitorang makan masakan Padang (adeh, muak rasenye makan mende yang same) sambil tengok Upin & Ipin kat tv dorang.


Pagi esoknye kitorang pegi ke Factory Outlet, kire cam reject shop la gitu. Tempat ni budak-budak muda suka la, yang da veteran tu mula la kan tarik muke pe sume. Yang Tour Guide pun cakap “nampaknya ibu-ibu dan bapak-bapak sekalian tidak gembira di sini”. Hadoi,lemah tul aku. Kemudian perjalanan diteruskan ke Jakarta semula. Lunch makan masakan Padang lagi….

Petang tu kitorang sampai kat Taman Mini Indonesia, dia ada tunjuk banyak-banyak daerah or negeri kat indon ni punya senibina la sume tu. Disebabkan masa tak cukup, kitorang turun kat area Minang je. Sempat gak la aku pegi umah orang Papua New Genie (camni ke eja dia.. ). Ade la dorang tunjuk gambar kehidupan dorang camne & pakaian dorang time dorang nak berpakaian.

Petang tu nak ke Jakarta Pusat, kiranya memang betul-betul ibu negeri dia la. Kat sini ad je nampak cam LRT tapi kalo sepanjang highway ni, dorang wat bas tu cam LRT la. Dia ada jalan dia sendiri, ada stesen dia sendiri cam stesen LRT dan orang ramai pun kene beli tiket & beratur cam tunggu LRT. Kitorang pegi ke Monumen Nasional kat situ. Ade cam tugu tinggi pastu dengarnye kat atas tugu tu diperbuat dari emas. Taktau la disalut emas atau keseluruhan atas tu memang emas seketul.


Pagi esoknye pegi ke Tanah Abang, nak shoping lagi. Dorang ni tak penat ke beli-belah ni. Kat sini same je jualnye, telekung , kain , baju-baju pompuan. Tak paham tul la aku ngan dorang ni. Pastu leh la k kana de yang sesat tak jumpe bas. Tau nangis,haa….

Akhirnya petang tu bertolak balik. Berjalan tempat yang dikatakan “syurga membeli –belah” pun takkan wat aku keluar duit kalo group tour ni ramai orang tua. Sume nak pegi tempat-tempat dia je. Abes la pupus keinginan aku nak membeli pakaian.

Thursday, July 1, 2010

Oil & Gas Vacancy

Katanya keje kat Brunei walopun alamat kat Miri. Tah la,sila cuba. Wat tak tau je pasal nak experience 2 taun tu kalo nak try. Hati kene kering, perut kene kenyang.

PUSB Engineering Sdn. Bhd. (PESB) based in Miri,
Sarawak, Malaysia is currently seeking capable, self -
driven and energetic candidates experience in OIL & GAS,
Engineering design personnel for the following positions.

Please send your resume/CV with full details of
qualifications and experiences PUSB Engineering Sendirian
Berhad (PESB), and Petrokon Utama Sendirian Berhad
(PUSB), Engineering Consultants
(PESB) in Miri Sarawak, is a multi-disciplines engineering
consultancy, established its Engineering Design office in
2006 is currently seeking capable multi-discipline
engineers and designers , self -driven and energetic
candidates, experience in OIL & GAS.
These engineering offices namely PUSB Engineering Sdn
Bhd (PESB) in Miri Sarawak, Malaysia and Petrokon
Utama Sdn Bhd (PUSB) located in Brunei Darussalam.
PESB is an affliated office of Petrokon Utama Sdn Bhd
(PUSB).


Piping Designer:
Requirements:
• Diploma in Mechanical Engineering or 2 years
Degree as a minimum with equivalent experience.
• Responsible for preparing as plant layout, general
arrangement drawings, mechanical and piping design
drawings
• Capable of working on a variety of projects, to
deliver design drawings and final construction/detail
drawings
• Able to comply with applicable codes and standards.
• Ensuring drawing packages are delivered within the
project time schedule.



Electrical Designer:
Requirements:
• Diploma in Electrical Engineering or 2 years Degree
as a minimum with equivalent experience.
• Bachelor Degree in Electrical or Equivalent
• Able to interpret technical drawings
• Able to prepare basic engineering drawings
• Capable of advanced engineering detail drafting and
checking
• To work without direct supervision and to be able
to provide advice and direction to others
• Trade experience would be advantageous

Instrument Designer:
Requirements:
• Diploma in Instrument Engineering or 2 years
Degree as a minimum with equivalent experience.
• Excellent 2D computer design skills with AutoCAD
• Excellent skills with Ms office package
• Able to interpret technical drawings
• Ability to create accurate design drawings from
base project information
• Able to establish and manage effective workplace
relationships
• Ability to interact effectively with people and use
clear, fluent and expressive verbal and written language to
convey information and ideas
• Knowledge of the requirements for Instrument
installations within hazardous areas.
• Some experience with 3D modeling systems such
as Intools PDMS
• Exposure to site surveys, construction or
commissioning support on O & G facilities.
• Trade experience would be advantageous
• Able to do Instrument Hook-ups

Civil/ Structural Designer:
Requirements:
• Diploma in Civil/Structural Engineering or 2 years
Degree as a minimum with equivalent experience.
• Experience wit Auto CAD
• To work without direct supervision and to be able
to provide advise and discretion to adhere
• Exposure to industrial facilities
Responsibilities:
• Execution of engineering design/drafting tasks
• Ensure work done meets all acceptance criteria with
respect to safety, quality, technical competency, cost and
schedule
• Monitor progress, budget and schedule
• Overall man-hour key performance indicators for
assigned work
• Conduct site investigations/surveys
• Prepare detail designs in conjunction with engineers
• Produce work packs, design & drawings, MTO’s,
weight calculations
• Checking of work packs & design drawings
packages
• Ensure that the level of design work is appropriate
for the complexity of the construction tasks
• Ensure work done conforms to applicable
specification, codes and standards
• Liaison with other disciplines on technical issues.

All applicants will be treated strictly confidential. Only
short listed candidates will be notified.
Please send your resume with full details of qualifications
and experiences to:

changcyprian@yahoo.com