Thursday, July 8, 2010

Bercuti ke Jakarta - Bandung



Asyik keje je,sesekali bercuti la kan. Aku pun pegi la jenjalan kat negara jiran. Bukan jiran sebelah umah aku punya tempat asal, tapi jiran Malaysia yakni Indonesia. Kononnye nak ke Bandung & Jakarta la ni. Aku ikut group di mana kebanyakkannye orang-orang yang dah berumur dari kampong aku. Kat airport ni, ada gak la kan nak beramas mesra ngan mak aku & aku gak coz kitorang pun da stay KL sekarang ni.

Pergi ni naik kapal terbang KLM dari Belanda, dorang memang singgah antara Jakarta, KL & Amsterdam. Leh tahan la gagahnye kapal terbang dorang. Tapi pramugara dia sekali takde yang bergetah da… sume cam dah senior skit. Kalo nak cari yang muka fresh cam kat AirAsia tu, mimpi je la. Anyway, flight dia best & ade la skrin kat seat depan kita. Aku tengok cite Simpson. Hehe.


Sampai je kat Jakarta, kitorang dibawa ke Bandung menaiki bas. Ade la amik masa dalam 3 jam gitu. SInggah je , makan masakan Padang. Ape dia masakan Padang? Tah la,mende yang same je. Kang sampai balik aku makan mende ni gak la nanti. Esoknye tu nak ke Gunung Tangkuban Perahu, ni ialah gunung berapi yang masih aktif. Takde la meletus letup-letup gitu tapi just kuar asap je la. Sepanjang perjalanan tu, kalo singgah kat stesen minyak, ade la yang jual strawberi. Tempat sejuk la katakana,tapi tak sejuk mane pun.

href="http://1.bp.blogspot.com/_m8_FmW-fFP0/TDXhHEYZ3GI/AAAAAAAAAV8/sG-WJm-PxGw/s1600/c.jpg">

Bas kene berenti kat satu point je, pastu sume yang nak naik atas kene naik van khas. Ramai la kan nak naik. Sampai je kat atas tu, leh la tengok kawah tu. Tapi belerang kat gunung tu busuk, cam bau najis binatang. Ke aku terpijak taik kuda kat situ? Adeh. Kat situ ade gak satu laluan tu yang ramai orang wat jual-jual pakaian & mende-mende sume tu. Abes la orang kampong punye duit…

Petang tu lak pegi tempat nama Pasar Baru. Tempat ni jual cam kain, telekung & baju-baju pompuan sume tu. Suka la kan orang pompuan. Yang remaja lelaki cam aku ni gak yang tercengang-cengang. Senja tu pulak,kitorang dibawa ke Cibaduyut. Tempat ni cam jual bende-bende kulit pakaian sume tu la, kasut pun ade gak. Still, kat situ ade jual baju & pakaian perempuan. Sekali lagi sume pompuan pegi kedai-kedai yang camtu. Aku?tah la,baik aku tengok je gadis-gadis tempatan,ekeke. Pastu kitorang makan masakan Padang (adeh, muak rasenye makan mende yang same) sambil tengok Upin & Ipin kat tv dorang.


Pagi esoknye kitorang pegi ke Factory Outlet, kire cam reject shop la gitu. Tempat ni budak-budak muda suka la, yang da veteran tu mula la kan tarik muke pe sume. Yang Tour Guide pun cakap “nampaknya ibu-ibu dan bapak-bapak sekalian tidak gembira di sini”. Hadoi,lemah tul aku. Kemudian perjalanan diteruskan ke Jakarta semula. Lunch makan masakan Padang lagi….

Petang tu kitorang sampai kat Taman Mini Indonesia, dia ada tunjuk banyak-banyak daerah or negeri kat indon ni punya senibina la sume tu. Disebabkan masa tak cukup, kitorang turun kat area Minang je. Sempat gak la aku pegi umah orang Papua New Genie (camni ke eja dia.. ). Ade la dorang tunjuk gambar kehidupan dorang camne & pakaian dorang time dorang nak berpakaian.

Petang tu nak ke Jakarta Pusat, kiranya memang betul-betul ibu negeri dia la. Kat sini ad je nampak cam LRT tapi kalo sepanjang highway ni, dorang wat bas tu cam LRT la. Dia ada jalan dia sendiri, ada stesen dia sendiri cam stesen LRT dan orang ramai pun kene beli tiket & beratur cam tunggu LRT. Kitorang pegi ke Monumen Nasional kat situ. Ade cam tugu tinggi pastu dengarnye kat atas tugu tu diperbuat dari emas. Taktau la disalut emas atau keseluruhan atas tu memang emas seketul.


Pagi esoknye pegi ke Tanah Abang, nak shoping lagi. Dorang ni tak penat ke beli-belah ni. Kat sini same je jualnye, telekung , kain , baju-baju pompuan. Tak paham tul la aku ngan dorang ni. Pastu leh la k kana de yang sesat tak jumpe bas. Tau nangis,haa….

Akhirnya petang tu bertolak balik. Berjalan tempat yang dikatakan “syurga membeli –belah” pun takkan wat aku keluar duit kalo group tour ni ramai orang tua. Sume nak pegi tempat-tempat dia je. Abes la pupus keinginan aku nak membeli pakaian.

7 comments:

  1. ejaan nye sbnr : Papua New Guinea

    Cuti itu Best! Slmt bercuti lg!


    sekian...

    ReplyDelete
  2. aku pegi 19oct smpi 24 oct hari tuh... jakarta-bandung.

    factory outlet lah tmpat paling best! abes aku shopping baju n jeans haha..

    puncak n tangkuban perahu pon jejak gak..

    hehe

    ReplyDelete
  3. pergh...bejalan gak ko yek.haha.puas shoping.

    ReplyDelete
  4. kelakar betul la ayat awak...

    ReplyDelete
  5. thanks membaca ngomelan (T_T)

    ReplyDelete
  6. 1 CAR TOYOTA AVANZA 2013 FOR 2-5 PAX

    PAKET MURAH PROMO "1" : RP 375.000 / 118 RM/ USD 31.25
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR PACKAGE)
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA ( PASAR BARU, FO DAGO STREET + RIAU STREET

    PAKET MURAH PROMO "2" LEMBANG AREA : RP 425.000 / 133 RM / USD 35.5
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI ATER, TANGKUBAN PERAHU)
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA


    PAKET MURAH "3" CIWIDEY : RP 525.000 / 165 RM/USD 43.75
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY, KAWAH PUTIH )
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH "4" GARUT : RP 775.000 / 235 RM / USD 77.5
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY )
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH "5" JAKARTA - BANDUNG : RP 775.000 / 235 RM / USD 77.5
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN


    NEED HOME STAY
    NEW PAKET CARS + HOMESTAY = RP 900.000 NETT
    INCLUDE :
    > STAY FOR 2D/1N HOUSE IN PESONA BALI RESIDENCE ONLY 5 MINUTES FROM TOLL GATE BUAH BATU
    > 2 BEDROOM + 1 BATHROOM FOR 2D/1N
    > FOR 4 PEOPLE + 2 KIDS UNDER 12 YEARS
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT INTO HOME STAY
    > PLUS BREAKFAST FOR 4 PEOPLE

    WE PROVIDE KERETA FOR 2 PAX, 7 PAX, 10 PAX, 14 PAX OR BUS.

    CALL OR TEXT : +62 8213 97 313 88
    whatsapp : +62 8213 97 313 88
    ym : adriani_ku@yahoo.com
    email : adrianiku@gmail.com
    web : http://sopirdibandung.blogspot.com/
    web homestay :http://kyahomestay.blogspot.com
    PIN BB : 28914414 / aul
    facebook : adriani_ku@yahoo.com
    twitter : @supirbandung
    LINE : +62 8213 97 313 88
    cp : aulia

    ReplyDelete