Sunday, June 28, 2015

Penurunan Bilangan Operasi Carian Minyak @ Drilling Operation



Jangan tanya aku kenapa tak banyak vacancy untuk Oil & Gas dah, dan kenapa ramai pekerja kampeni Oil & Gas dibuang kerja.
Anyway, aku terjumpa seorang pekerja Baker Hughes Brunei yang ada urusan di Johor dimana dia kata di Brunei sahaja tahun ni, sebanyak 600 orang pekerja Oil & Gas pelbagai kampeni dibuang kerja.
Adik-adik yang baru graduate, cari la sektor lain dulu ye buat masa ni.

18 comments:

  1. Btul2 truk.. Mane ade rig operate dah belah semenanjung.. Yg tinggal kat area borneo je

    ReplyDelete
    Replies
    1. masih ada tapi sikit. dalam minggu lepas ada call agent kat kemaman, rig area kerteh ada 3 je sekarang. memang teruk lately.

      Delete
  2. hye en.tajul..if ade program enhancement oil and gas for fresh graduate..adakah possible utk join industry ini?? benefits die ok x?
    tgh cari bidang engineering..sbb bekerja dari luar bidang..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam. kalau ada program tu, mungkin possible lagi untuk join. sebab harga minyak naik jejaskan drilling program, tapi production kene teruskan jugak. so masih banyak lagi company atau service company yang terlibat. chemical & process plant pun masih jalan lagi. benefit saya tak pasti tapi kalau ada, grab the chance la sebabnya susah nak masuk oil n gas waktu2 camni.

      Delete
  3. thanks for the information and advice..=)..hopefully dpt join lagi programme tu

    ReplyDelete
  4. slm en.tajul..lari tajuk ckit..saya nk tya perihal osp /smartcard y pernah encik bincagkn sbelum ini..br2 ni permohonan osp saya tlh direject oleh pihak petronas atas alasan y tidak diketahui..utk mkluman company y terima saya bekerja y membuatkan osp tersebut utk saya..saya hanya diberitahu osp xdpt dibuat atas masalah teknikal..itu shj..sy jd keliru krn semua kperluan ut osp telah dipenuhi dr boset, medikal etc..pd pndpt en.tajul apakah kriteria2 lain y sy tidak ketahui y menyebabkan saya tidak layak mndpt osp atau adakah maklumat itu sgt sulit shingga tidak boleh dibncgkn scr umum..?hrp dpt membantu..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam,
      tak pasti pula saya. biasanya ada prob kalau medical tak lepas, klinik/medical assesment yang tak diiktiraf, tempat buat BOSET yang tak diiktiraf.
      biasanya ada contact person di Petronas untuk uruskan safety passport ni. saya cadangkan bro sendiri cari contact number bahagian OSP dan tanya sendiri pihak petronas kenapa. selalunya dorang helpfull dan boleh tolong semakkan. kadang2 dengar direct dari pihak petronas lagi mudah faham berbanding dengar dari kampeni kita.

      Delete
    2. Aku dah terkena sebelum ni bro... Rupa2 nya bila admin tanya balik kat diorang, aku punya medical yang kena scanned x dapat baca padahal file tu ok je.. mungkin tu masalah teknikal kot.. just email je kat diorang tanya apa masalah sebenar x dpt lps..

      Delete
  5. boleh bagi no IC? pls email ke hafizd@gmail.com

    ReplyDelete
  6. sikit lagi nak cukup setahun...huhuhuhu...hampir setahun check news feed

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha, lama dah bro. Oil & Gas pun camni gak takde banyak berubah.

      Delete
  7. hii, betul tu bro. dekat nak setaun dah. anyway dalam seblan lepas baru je pergi Labuan dan makin teruk rasanya. rig count makin turun. banyak rig & kapal yang park kat area Labuan.

    ReplyDelete
  8. Salaam bro... pernah aku baca posting2 ko dalam blog ni and inspired utk lompat2 company for the betterment. haha. FYI, masa aku baca tu pun aku kerja for one local service company (drilling). Tapi sekarang dah setahun tinggalkan oilfield and 3 months tinggalkan o&g industry. Sekarang rindu pulak dgn suasana kerja laut, and all the shits yg aku dah rasa memang jadi pengajaran.

    BTW, good luck dalam apa sahaja yg ko buat sekarang and for once ko dulu di oilfield as mud engineer ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam bro.
      haha, aku pun rindu zaman kerja sana tu. dia punya feel tu lain. kadang-kadang tengok gambar lama pun rasa sedih gak. sekarang ni aku kerja kat company yang supply something untuk drilling activity di mana kat Malaysia ni market kitorang pegang 100%, so aku boleh tau camne market sekarang & bape rig yang active. Tapi supply je la untuk service company, takde pergi offshore pun.
      thank you bro, dulu takde rezeki jadi mud engineer tapi solid control saja (3 company kerja permanent, 1 company aku freelance). Lain aku pernah buat well testing (trainee), downhole gauge & metering. Hope nanti market pick up, kita kerja offshore balik la bro.

      Delete
    2. Betul tu dia punya feel lain macam. Penat mental n fizikal tapi feeling dapat balik after 28 days memang the best..haha
      nampak gaya kita kerja dalam line yg lebih kurang sama, main dgn mud. aku dulu kerja mud logger.

      Delete
    3. Mantap bro, memang best pernah kerja rig. Pape roger sini, bro.

      Delete